Ummiasyiq’s Little HeavenTakziah Dari Kami Sekeluarga

gambar raya 003

Assalamu’alaikum wrt wbt

Subhanallah. .tak tertahan airmata menekuni setiap kata-kata Ustaz hasrizal.Muizzudin dan Fatimah seperti adik beradik.Sungguh terusik naluri keibuan ini tatkala melihat wajah ceria abi (Ustaz Ramadhan) dan ummi (Ukth Khadijah) di samping puteri yang baru menjengah dunia.Siapa yang tahu,kehadiran bidadari kecil itu hanya sebentar kerana duduknya dia di singgahsana syurga lebih utama dr menetap di bumi yang fana.

Saya sangat menginsafi di setiap bait kata-kata Ustaz Hasrizal yang sama-sama menangisi kepergian anakanda Fatimah kerana akrabnya dia dengan Ustaz Ramadhan.Benarlah, betapa berharganya harga sebuah kehidupan lebih-lebih lagi ianya kepunyaan insan kecil yang hanya menumpang secebis ruang di bumi ini.

Terpandang-pandang wajah anak-anak yang sedang membesar di depan mata.Bagaimanakah mereka ketika ini di bwah penjagaan orang lain.Sedangkan ketika tangan ini menghadapi karenah mereka,sesekali terlepas juga amarah dan tercabar jua emosi.Insafnya, tatkala melihat renungan anak-anak yang ketika kita memarahinya, dia seakan ingin mengatakan,” Nakalku ini pahala buatmu,Ummi! ” Subhanallah. ….

Hargailah mereka ketika mereka masih lagi di sisi. Kerana masih ada insan yang mengharap sehela nafas agar si kecil bidadari terus menumpang di bumi ini.Namun takdir Allah melangkaui doa dan usaha kecil kita kerana Dia maha tahu apa yang terbaik buat diri kita.

Tabahlah wahai sahabat…sudah tentu anak kalian beradu bahagia di singgahsana syurga.Kami? Kami masih lagi bertarung emosi membentuk generasi yang entah ke mana arah tujuannya nanti.Kisahmu ini begitu menginsafkan sanubari seorang ummi yang terus terusan memikul amanah bagi menjana generasi yang mendaulatkan agama Allah.Ameen.

Norashikin Hashim&Supian Mat Nan

Wafi&Wasim

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: